Chic Gardens - Voorjaar 2011 - Domaine Cocagne

01 maggio 2011

Domaine Cocagne

Haut des Cagnes is een badplaats met een kleine levendige vissershaven. Le Haut de Cagnes, gelegen bovenop de heuvel van Château Grimaldi, is de oudste wijk van het huidige Cagnes-sur-Mer. Deze geklasseerde wijk telt zo’n 800 inwoners, ver van het gejaagde ritme van de grote steden aan de Côte d’Azur. Eén van de bekendste inwoners was de meester-impressionist Auguste Renoir die daar ook overleed. Op het landgoed van Renoir is tegenwoordig het museum gevestigd. Deze poëtische plek met een eeuwenoude olijfboomgaard bezit nog de kenmerkende sfeer van zijn schilderijen. De aura van de meester is in elk detail aanwezig. Vele kunstschilders, die verliefd werden op de lichtval aan de Middellandse Zee, zagen hun thuis in dit kunstzinnige dorp dat de bijnaam kreeg: ‘Het Montmartre van de Côte d’Azur’, en dat tot in de jaren 60 beroemdheden trok. Al snel volgden ook toeristen hun voorbeeld. Voor hun tijdelijke verblijf ontstond onder meer een juweel van een hotel.


"Gelukkig zijn er nog van die droomplekken waar je de bejubelde ingrediënten van de Côte d’Azur in een perfecte melange terugvindt" 

Tekst: Jolanda Swyzen-Bock | Fotografie: Artifix

De naam Côte d’Azur roept meteen emoties op. Beelden van een azuurblauwe Middellandse Zee, de beau monde, de rode loper, luxueuze jachten en chique hotels flitsen voorbij. Ondanks de grillige kustlijn inmiddels is volgebouwd en elke laag van de bevolking er nu vakantie viert, blijft de magie van de mondaine tijd uit de jaren 60 in de overbekende plaatsen als Cannes, Nice of Saint-Tropez er hangen. Helaas is de werkelijkheid nu anders: tijdens zonnige dagen rijendik in files staan, geen parkeerplaats vinden in die pittoreske plaatsjes, vele kermisattracties en souvenirwinkels op de boulevard die helaas het zicht op zee ontsieren. Dat blijkt de realiteit. De tijd dat Grace Kelly met haar open tweezitter de bochtige kustweg voor zich alleen had en volop kon genieten van verrassend mooie uitzichten, is reeds lang vervlogen.Gelukkig zijn er nog van die droomplekken waar je de bejubelde ingrediënten van de Côte d’Azur in een perfecte melange terugvindt. Verscholen in een oase van rust op de zonovergoten zuidhellingen van de Côte d’Azur, aan de rand van Haut de Cagnes, staat het designhotel Domaine Cocagne. De basis werd dertig jaar geleden gelegd. De eerste eigenaar startte samen met zijn vrouw een camping. De plek was duidelijk uitgekozen voor de gunstige ligging, de magnifieke uitzichten, de vele bezienswaardigheden in de buurt en het strand vlakbij. Dat was ook de enige luxe. De vakantiestek voor vele Nederlanders was toen nog primitief. Er was één enkel gebouwtje. Het huidige restaurant was de ontvangstruimte en het clubhuis. Door de jaren heen zijn er veel aanpassingen verricht. De bestaande huizen in de naaste omgeving werden opgekocht en zo werd het complex alsmaar groter. Sinds 2010 is het hotel onderdeel van de Sandton hotelcollectie. Simone en Jean-Pierre Geerts, een koppel met een gepaste mix van België en Nederland, zijn de nieuwe beheerders. Het domein van 5 hectare is een mooi opgezet park met bos, wuivende palmbomen en zeeën van lavendel. Domaine Cocagne bestaat uit meerdere gebouwen. In het hoofdgedeelte zijn 20 luxehotelkamers en 9 ruime suites, waarvan enkele met kitchenette en een privéterras pal aan het zwembad. Het vooraanzicht van de kamers heeft een Caribische uitstraling met de witgeschilderde houten luiken aan deuren en ramen. Het terras is voorzien van uitnodigende, Lloyd Loom ligbedden in beige kleur met witte kussens op een warm getinte houten vlonder. Ook rondom het ruime zwembad van blauw mozaïek zijn dezelfde ligbedden in grote getale zodanig opgesteld dat het een goed perspectief biedt op de ruime omgeving. Er zijn lounges en terrassen, een restaurant van topklasse en een vergaderruimte. De inrichting is modern en luxueus. Wit voert de boventoon in het interieur.

Tekst: Jolanda Swyzen-Bock | Fotografie: Artifix

Tekst: Jolanda Swyzen-Bock | Fotografie: Artifix

Op het ruime terras, grenzend aan de ontbijtruimte, pronkt de Shell collectie van het merk Fuer a Dentro. Het ontwerp van deze fraaie buitenmeubelen komt uit het creatieve brein van Jan des Bouvrie, één van de bekendste ontwerpers uit Nederland. Het materiaal is van hoogwaardige kwaliteit. De subtiele pootjes zijn van RVS, de zitting van geweven vezel is van een weerbestendig synthetisch materiaal met een natuurlijke uitstraling. De Shell collectie bestaat uit eetstoelen, ligbedden, een lage loungebank en -stoelen. Bijhorende tafels bezitten minimalistische onderstellenen duurzame, matglazen tafelbladen in de kleuren wit en zwart. De witte meubelen geven een mooie contrast op de honingkleurige, houten vlonder. Het is een zalige plek om te ontbijten of urenlang te chillen in aanwezigheid van andere levensgenieters. De sublieme zeezichten, vooral vanaf de eerste verdieping, het gevoel van kleinschaligheid en de exclusiviteit van het ensemble zijn grote troeven van Domaine Cocagne. Maar het neusje van de zalm is een apart gelegen villa voor acht personen met een eigen oprit, vier ruime slaapkamers en aangrenzende badkamers, een grote living, luxekeuken en privézwembad met overloop. De styling, zowel het interieur als exterieur van het hotel en van deze privévilla is ook van Jan des Bouvrie afkomstig. Alle ruimtes zijn witfris en smaakvol ingericht. Buiten op het crèmekleurige, stenen terras aan het zwembad pronken Royal Botania ligbedden in donker antraciet. Hierop vlij je je neer met een plots besef dat je je bevindt in een luxueus tafereel. Een eigen witte villa tegen de flank van de veel besproken heuvel. Met de bruisende stad Nice aan je voeten terwijl het turkooisblauwe zwembadwateréén geheel vormt met de kleur van de Middellandse zee.

Tekst: Jolanda Swyzen-Bock | Fotografie: Artifix

ChicGardens

 

 
< Torna all'elenco delle news