Het majestueuze zicht op het meer vanuit FueraDentro's lounge tuinmeubels

28 mai 2012

Een bestaande villa in een schitterend omhullend decor vormde voor Jeroen Martens het onderwerp voor het toepassen van zijn filosofie voor hedendaagse beleving van de buiten-ruimte. De ligging aan een meer werd door tuinarchitecten Joost Valgaeren & Co goed geïntegreerd in hun ontwerp, wat fraaie zichtlijnen oplevert en een sfeer oproept die een niet ingewijde zeker niet zou verbinden met een locatie in eigen land.

Totale terrasinrichting

Siësta Lounge ligstoelenAls tuin- en landschaps-architect koestert Jeroen Martens niet alleen een grote interesse voor de natuur en de creatieve mogelijkheden met planten en bomen, maar verbindt zijn liefde voor groen met de beleving van tuin en terras. Hij is gepassioneerd door de totale terrasinrichting, waarbij hij luxueus en kwalitatief hoogstaand buitenmeubilair completeert met alles wat het leven in open lucht aangenamer maakt. Het dagelijks kunnen genieten van tuin en terras gedurende voorjaar, zomer en herfst, maakt een tuin voor Jeroen Martens pas echt interessant. In zijn creaties fungeert de tuin als een sober groen kader rondom het leefterras als centrum voor het outdoor gebeuren en optimaal afgestemd op genieten en relaxen. 

 

Cima LoungesetDe villa wordt gekenmerkt door een strakke belijning, met duidelijk afgebakende kubistische volumes. Wit is dominant aanwezig op de gevels, maar ook het interieur bevat een aantal witte elementen. Het U-vormige grondplan laat een ruim ingesloten terras ontstaan. Jeroen Martens moest voor het uitwerken van zijn bemeubelingsconcept vertrekken vanuit een gegeven situatie met al volgroeide tuin en aangelegde terrassen. Hij nam het grondplan van de woning en de op het gelijkvloers ondergebrachte functies als uitgangspunt. Zo was het logisch om het ingesloten terras te benutten voor de inrichting van een buiteneetkamer en deze om praktische redenen zo kort mogelijk tegen de keuken aan te zetten. 

Het goede leven buiten ingericht

Cima & Cima Lounge tuinmeubelsDe architectuurstijl van de woning en de interieur-inrichting boden Jeroen Martens de leidraad voor het selecteren van het buitenmeubilair. "Het strakke lijnenspel van de woning, het overheersende wit en accenten in roestvrij staal, brachten mij naar de collecties van FueraDentro, een Nederlands designlabel voor eigentijdse buitenmeubelen" verklaart Jeroen Martens. "De Cima-collectie, ontworpen door Hendrik Steenbakkers, voldeed precies aan de verwachtingen". Het design is minimalistisch, het materiaalgebruik evenzeer. Elk meubelstuk wordt exact afgebakend door strakke, rechthoekige vormen. De inox-frames bieden robuustheid en zorgen tegelijkertijd voor lichtheid en transparantie. De zittingen zijn uitgevoerd in duurzaam Batyline®. Voor extra comfort adviseerde Jeroen Martens bijpassende kussens in kunstleer in hetzelfde wit als de Batyline®-bespanning. Knopen in rug- en zitkussens verlenen de meubels een extra verfijnde toets. De rechthoekige eettafel verwelkomt acht genodigden. Het betreft het model 'Nimio', leverbaar in drie lengtematen. Het hoogwaardig roestvrijstalen frame versterkt de ultramoderne look. Het tafelblad is naar keuze leverbaar in Belgische blauwe hardsteen of in glas. Voor dit project viel de keuze op wit glas. Bijzonder is dat het tafelblad uit vier perfect in-passende glazen panelen bestaat, die als een soort tafelloper ogen. Erg praktisch is dat de glazen panelen gemakkelijk kunnen uitgenomen worden voor het schoonmaken en de tafel hierdoor lichter wordt om ze eventueel elders op het terras neer te zetten. De 'Nimio'-tafel wordt vergezeld van acht 'Butaque Lounge'-armstoelen

 

Banca Lounge sofa & Tabla Lounge lage tafelHet ingesloten terras bood voldoende ruimte om naast de buiteneetkamer ook nog een salon in te richten. Jeroen Martens stapte hiervoor over naar de Cima Lounge collectie van Fuera Dentro. Ze is eveneens van de hand van ontwerper Hendrik Steenbakkers. Bij de Cima-collectie vallen de typerende schijnbaar zwevende zittingen op. Jeroen Martens plaatste een paar 'Banca Lounge' tegenover elkaar met daartussen een 'Tabla Lounge'. Voor al deze elementen keert het strakke rechthoekige inoxfrarne terug, aangevuld met witte vlakken. Voor de 'Banco Lounge' zijn dat de witte Batyline-bespanning en witte kunstlederen kussen met knopen; voor de 'Tabla Lounge' is dat een wit gehard glazen tafel-blad. Dit leefterras wordt vervolledigd met een paar 1,5 m hoge kunststofpotten van G00000 en fris contrasterende groene appels als decoratieve kwinkslag. De groene appels zijn ambachtelijk Braziliaans keramiek uit de collectie 'Cores da Terra' (aardetonen) van kunstenares Selma Abdon Calheira. Haar keramische kunstwerken zijn met de grootste zorg vervaardigd, ogen uiterst realistisch en zijn stuk voor stuk uniek. Bovendien is hiermee een sociaal project verbonden. De kunstenares gaf mensen uit arme buurten de kans om hun talenten te ontwikkelen. Vandaag hebben ze zich weten te ontwikkelen tot professionele keramisten die topkwaliteit leveren. 

Wegdromen aan het water 

De woning biedt het zalige genot van een binnen-zwembad, dat zo is onderbracht dat een perfecte zichtlijn is ontstaan op het watervlak van het meer. Gezien dit unieke panorama, was een bemeubeling in lijn met de buitenomgeving vanzelfsprekend.

Tumbona ligbedJeroen Martens kon trouw blijven aan de Cima-collectie van FueraDentro, waar het 'Tumbona'-ligbed met minimalistisch design de perfecte aanvulling bood. Ondanks het uiterst eenvoudige lijnenverloop is deze lounger volkomen ergonomisch ontworpen en nodigt uit om er comfortabel en gedurende lange tijd in weg te dromen. Rubberen wielen maken het ligbed gemakkelijk verplaatsbaar. Het tuinontwerp bood Jeroen Martens langs het meer een stijger en lang gerekt houten plateau als extra in te richten buitenruimte. Ook hier bleef hij trouw aan Fuera Dentro, maar maakte wel de overstap naar de Cima Lounge collectie, waaruit hij de 'Siësta Lounge' in viervoud liet aanrukken.


Siësta Lounge ligbeddenDit ligbed overtuigt door zijn zeer ruime afmetingen, waardoor het bijzonder comfortabel is. Daar draagt ook de volledig verstelbare rugleuning toe bij, waardoor het meubel zowel voor languit relaxen als voor het lezen van een boek voldoet. Een verfijnd detail zijn de zorgvuldig in het inoxframe verborgen wielen. Voor nog meer comfort zorgen de witte kunstlederen kussens met knopen. Vierkante parasols met een wit vlak zeil werpen indien gewenst hun schaduw over de ligbedden. Het betreft de 'Ocean Master' van Tuuci. De parasols hebben een identieke inox-constructie als het buiten-meubilair. "De keuze voor de vierkante vorm van de parasols werd me gedicteerd door de architectuur van de woning" argumenteert Jeroen Martens.

 

Poltrona Loungestoelen met Escabel voetenbankenDe stijger die het watervlak van het meer afzoomt is uitgegroeid tot een aangename vertoefplek dankzij een kwartet Poltrona-loungestoelen uit de Cima-collectie van Fuera Dentro. Ze worden bijgestaan door 'Escabel'-voetenbanken. Vanzelfsprekend bleef het kleurthema strikt bewaard: inox en wit.

 

Streven naar perfectie 

Dit is genieten in zijn mooiste vorm dankzij een minutieus uitgekiend concept voor de buitenbeleving! Jeroen Martens volgde zijn persoonlijke aanpak en liet vooreerst de architectuur van de woning, de aanwezige materialen en kleuren, de omgeving met opmerkelijke zichtassen op zich inwerken. Vervolgens creëerde hij een harmonisch totaalbeeld door de buiteninrichting af te stemmen op de woning, zowel wat stijl, vormgeving en materialen betreft. De aldus bereikte synergie tussen architectuur, interieur en tuinarchitectuur werkt rustgevend en overtuigend.

 

Mira Verde 
Jeroen Martens 
www.miraverde.be  

Artikel "Het majestueuze zicht op het meer..."
Tekst: Eduard Coddé
Living Outdoor | mei 2012

 
< Retour sur toutes les actualités